Brugge telt dak- en thuislozen

20
jun
2023

Dak- en thuisloosheid vormt voor veel lokale besturen een uitdaging. Ook voor het bredere arrondissement Brugge is dit het geval. Eind 2022 brachten 52 organisaties aan de hand van een telling de dak- en thuisloosheid voor het arrondissement in kaart. De steden en gemeenten hopen hiermee duidelijke gegevens te verzamelen om een efficiënte regiobrede aanpak van het fenomeen mogelijk te maken.

In de nacht van maandag 28 november 2022 werkten verschillende sociale organisaties uit het arrondissement Brugge samen om het aantal dak- en thuislozen in hun stad of gemeente te tellen. Niet alleen mensen die op straat slapen werden hierbij geteld, maar ook mensen zonder eigen vaste verblijfplaats die bij vrienden logeren of langdurig in een instelling verblijven. In totaal vulden zo’n 52 sociale organisaties 800 vragenlijsten in.

De telling gaat uit van De Koning Boudewijnstichting. Samen met de onderzoeksteams van LUCAS KU Leuven en UCLouvain CIRTES trachten zij door regelmatige en eenvormige tellingen van de dak- en thuislozen in ons land vergelijkbaar cijfermateriaal te verzamelen over het fenomeen. De verzamelde gegevens geven lokale besturen een zicht op de omvang van de dak- en thuisloosheid in hun stad of gemeente en over het profiel van de groep. Zo kunnen ze gericht actie ondernemen en op termijn de krachten bundelen om tot een regiobrede bovenlokale strategie te komen in de strijd tegen de problematiek.

Voor Brugge werden in de nacht van 28 november 418 volwassen dak- en thuislozen geteld. Opvallend gegeven in het verzamelde cijfermateriaal voor arrondissement Brugge was dat een vierde van de populatie dak- en thuislozen in de regio jonger is dan 26 jaar.

Schepen Pablo ANNYS: “Ondanks alle inspanningen die Groep Brugge en de Brugse sociale organisaties ondernemen op vlak van dak- en thuisloosheid, blijft een grote groep mensen uit de boot vallen. We zullen dus bijkomende maatregelen moeten nemen om beter tegemoet te komen aan de noden van de dak- en thuisloze mensen in onze stad. Het verzamelde cijfermateriaal biedt ons hierbij een goeie houvast”.

Het lokaal bestuur hoopt in de toekomst tot betere afspraken en samenwerking te komen met jongerenvoorzieningen, scholen en Centra voor Leerlingenbegeleiding om te vermijden dat jongeren in Brugge in dak- en thuisloosheid terechtkomen.

Deel deze pagina