Uit onderzoek van Caritas Vlaanderen blijkt dat 1 op de 8 jonge vrouwen in Vlaanderen te kampen heeft met menstruatie-armoede. Ze hebben onvoldoende financiële middelen om producten zoals tampons en maandverbanden aan te schaffen. De impact van menstruatie-armoede is aanzienlijk: 5% van de bevraagde meisjes bleef zelfs thuis van school omdat ze niet over de financiële middelen beschikten om menstruatieproducten aan te schaffen. Voor meisjes die leven in een kwetsbare context is dat zelfs 15%.
Brugge wil maximale ontwikkelings- en ontplooiingskansen bieden aan kinderen en jongeren in de Brugse secundaire scholen. Om menstruatie-armoede aan te pakken, heeft het Brugs lokaal bestuur een reglement uitgewerkt voor secundaire scholen. 13 scholen ontvangen vanaf dit schooljaar subsidies voor de bestrijding van menstruatie-armoede. Nieuwe scholen kunnen vanaf september 2024 intekenen in het project.
De secundaire scholen op het Brugse grondgebied kunnen met de subsidie menstruatiekastjes plaatsen, of materiaal kopen om de kastjes zelf te maken. Deze kastjes moeten vrij toegankelijk zijn voor alle leerlingen. Het reglement voorziet ook een bedrag voor de aankoop van menstruatieproducten en de ontwikkeling van een communicatieplan. Zo kunnen scholen samen met alle leerlingen, zowel jongens als meisjes, afspraken maken over het gebruik van en respect voor de menstruatiekastjes. Het is een belangrijke stap om de toegang tot deze essentiële producten te vergemakkelijken en de negatieve gevolgen van menstruatie-armoede te verminderen.
Aanvullend kunnen scholen gratis gebruik maken van educatief materiaal en een nascholing voor leerkrachten van het Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding (CGSO). Het CGSO heeft educatieve pakketten ontwikkeld waarmee scholen aan de slag kunnen om essentiële kennis en bewustzijn over menstruatie te verspreiden.
Met deze initiatieven wil Brugge een bredere bewustwording creëren en de impact van menstruatie-armoede verminderen.