De Blauwe Lelie blaast veertig kaarsjes uit

3
mei
2016

OCMW-vereniging De Blauwe Lelie, die instaat voor kinderopvang, bestaat in 2016 precies veertig jaar. In 1976 kreeg het als eerste dienst voor dagmoeders in Vlaanderen een officiële erkenning van Kind en Gezin, toen nog onder de naam Babydagdienst. Om dat te vieren werden afgelopen vrijdag alle onthaalouders in de bloemetjes gezet. De dag erna, op zaterdag, mochten de kinderen en hun ouders meevieren in Hoeve Hangerijn, waar allerlei activiteiten werden georganiseerd. “Op veertig jaar tijd is er veel veranderd, maar zijn kernopdracht is De Blauwe Lelie altijd trouw gebleven: een warme opvang bieden aan kinderen. Dat een van onze onthaalouders pas nog beloond werd met een prijs, bevestigt dat.”, zegt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

Al sinds zijn ontstaan en nog tot op vandaag staat De Blauwe Lelie garant voor kwaliteit, mee waar gemaakt door directeur Johanna Mahieu, die er al van de start bij was, en een negentigtal onthaalouders, die elke dag opnieuw paraat staan voor zowat zeshonderd kinderen. “Toch heeft deze dienst een grote evolutie doorstaan. Zo is de opvang vandaag niet beperkt tot baby’s en peuters, zoals in de begindagen, maar kunnen ook schoolgaande kinderen bij onthaalouders terecht. Op sommige plekken wordt zelfs exclusief buitenschoolse opvang georganiseerd, ook tijdens de schoolvakanties”, verklaart OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

“Vroeger werden dus enkel baby’s en peuters opgevangen, maar van bij de opstart al ging het ook om kleintjes met een extra zorgbehoefte. Een inclusieve benadering, waar vandaag zo vaak de klemtoon op ligt, was bij De Blauwe Lelie – of zijn voorganger tenminste – meteen een vanzelfsprekendheid”, benadrukt voorzitter De fauw. Twee jaar geleden volgde dan ook weinig verrassend de officiële erkenning als Centrum Inclusieve Kinderopvang.

Ook de locaties waar de kinderen opgevangen worden, ondergingen een transformatie. Tegenwoordig hoeft de opvang niet meer verbonden te zijn aan het woonhuis van de onthaalouders, al gebeurt dat in realiteit meestal nog wel: op de 85 locaties die De Blauwe Lelie onder zich heeft, zijn er zes waarvan de opvang gebeurt op verplaatsing. “Wat wel duidelijk aan terrein gewonnen heeft, is het opzet van de groepsopvang, waarmee meer kinderen op één enkele locatie kunnen worden opgevangen. Zowel de ouders als onthaalouders zijn vragende partij voor dat principe”, aldus voorzitter De fauw.

Het profiel van die onthaalouders wijzigde eveneens binnen de tijdspanne van vier decennia. Nieuwe kandidaten hebben niet meer de intentie om de job voor het leven uit te oefenen, maar willen ze combineren met de zorg voor de eigen jonge kinderen. Eens die wat ouder zijn, komt er vaak een einde aan hun engagement. Voorzitter De fauw: “Dat is geen verwijt, maar een veranderde realiteit waar De Blauwe Lelie zich aan heeft moeten aanpassen. Dat betekent dat er nu constant gezocht moet worden naar nieuwe kandidaten.”

Bovendien kan je ook niet meer zomaar aan de slag als onthaalouder. Sedert april 2014 moeten kandidaten een kennismakingsmodule volgen. Dankzij die module kan de kandidaat beter inschatten of de job wel degelijk iets voor hem of haar is, wat de duurzaamheid van de opvang ten goede komt. “Deze maatregel maakt deel uit van een decreet dat heel wat heeft veranderd. Het was nodig om de professionalisering verder te zetten, maar daar stond een bureaucratische tsunami tegenover. Dat heeft het er niet makkelijker op gemaakt”, stipt voorzitter De fauw aan.

Toch is De Blauwe Lelie klaar voor opnieuw veertig jaar, overtuigd van de meerwaarde van opvang bij onthaalouders. Kleinschalige opvang waarin het kind en zijn gezin centraal staan, biedt immers zoveel kansen aan het kind.“Dat wordt bevestigd door de prijs die onthaalouder Arlette Verbauwen pas nog kreeg uit handen van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Zij kreeg De Gouden Kinderschoen in de categorie ‘Kind – Gezinsopvang’, omdat ze een bibliotheek opstartte in haar opvang. Hiermee bevordert ze de taalontwikkeling van de kinderen, wat van cruciaal belang is. Zoals Arlette zijn er nog vele onthaalouders, die zich dagelijks met heel hun hart inzetten voor de kinderen”, besluit voorzitter De fauw.

Deel deze pagina