Energie & besparen

Op deze pagina vind je tips en adviezen om te besparen op je energiekost. Klik op een onderwerp van je keuze.

Alleen de meest kwetsbare energieverbruikers kunnen een budgetmeter krijgen. Als je energieleverancier je contract opzegt en je ook de facturen bij Fluvius niet betaalt, zal Fluvius die digitale budgetmeter installeren bij jou thuis.

Met de budgetmeter kan je alleen de energie gebruiken die je op voorhand betaalt. Je weet dus exact hoeveel je verbruikt én betaalt en bouwt geen schulden meer op.

Hoe kies je het voordeligste energiecontract? Dat is in deze tijden moeilijk te zeggen. De prijzen veranderen voortdurend, contracten met een vast tarief zijn zeldzaam geworden. Bovendien zijn de vaste tarieven vaak zo hoog ingesteld, dat je er geen gegarandeerd voordeel mee doet.

Je kunt contracten vergelijken op basis van je afrekening (verbruik). Kijk hiervoor op de site van de VREG: https://vtest.vreg.be/

Wil je persoonlijk advies of ondersteuning? Neem dan contact op met het Energieloket:

Huis van de Bruggeling, Brugge: elke werkdag, enkel op afspraak (T 050 47 55 13)

d'Oude Stoasie, Venetiëstraat 1, Zeebrugge: enkel op afspraak (T 050 47 55 13)

Energiezuinig renoveren helpt je stookkost dalen. Voor tal van energiebesparende ingrepen kun je in Brugge een premie krijgen, zoals:

  • dak- of vloerisolatie
  • installatie van zonnepalen

Voor meer info over dit aanbod kun je terecht op https://energieplatform.brugge.be/premies

Mail: energieplatform@brugge.be

Bij een energiescan lichten energiesnoeiers van WOK (OCMW Brugge) de woning door en focussen we op gedragstips. Onze energiesnoeier maakt een rondgang in je woning en geeft advies op maat. Hoe kan je anders omgaan met je energieverbruik? Hoe kan je op een eenvoudige manier energie besparen zonder comfort te verliezen? Aanvullend installeren we een gratis spaarpakket. 

Een energiescan is gratis. Je moet voldoen aan één van deze voorwaarden:

  • je bent een beschermde klant en geniet het sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit
  • er werd een verzoek ingediend bij de Lokale Adviescommissie (LAC) tot afsluiting van je gas- en/of elektriciteitslevering
  • je hebt een actieve budgetmeter voor gas of elektriciteit
  • je bent huurder bij een sociale huisvestingsmaatschappij of sociaal verhuurkantoor, lokaal bestuur of OCMW
  • je bent private huurder en voldoet aan de inkomensvoorwaarden (aanslagbiljet belastbaar inkomen, huurprijs)

 

Vraag je energiescan aan via 050 32 74 13.

Als je energiefactuur onbetaalbaar wordt, kan je leverancier kan je niet zomaar afsluiten. Als je niet betaalt, mag die wel je contract opzeggen en moet je nog minstens twee maanden aardgas en/of elektriciteit kunnen afnemen. Zo krijg je de tijd om een nieuwe leverancier te zoeken.

Als je twee maanden na opzeg geen nieuwe leverancier hebt, wordt Fluvius automatisch je energieleverancier. Betaal je ook de facturen van Fluvius niet, dan moet de Lokale adviescommissie (LAC) een advies geven.

Het OCMW onderzoekt eerst je dossier. Is een oplossing niet mogelijk, dan bespreekt de LAC je dossier op een vergadering waarop je uitgenodigd wordt. De LAC beslist over afsluiting of heraansluiting van elektriciteit, aardgas en ook water.

Als je een nieuwe energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvriezer moet kopen, heb je in sommige gevallen, recht op een korting van 250 euro. De maatregel is bedoeld voor kwetsbare klanten die een sociaal energietarief krijgen. 

De korting is geldig voor de aankoop van:

  • een wasmachine met nieuw energielabel C of beter
  • een droogkast met energielabel A++ of beter
  • een koelkast (met of zonder vriesvak) met nieuw energielabel E of beter
  • een diepvriezer met nieuw energielabel D of beter

Vraag je korting aan op de website van Fluvius

Er zijn verschillende manieren om te besparen op je energie, zonder dat je moet investeren.

Nachttarief

Heb je een tweevoudige teller met dag- en nachttarief? Dan kun je bijvoorbeeld de vaatwasser programmeren om ’s nachts aan een voordeliger tarief te draaien. Het dagtarief geldt van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 22 uur. Het nachttarief is van 22 tot 7 uur en tijdens het weekend.

Sluimerverbruik

Vermijd sluimerverbruik op je huishoudtoestellen. De televisie en muziekinstallatie hoeven niet de hele nacht op stand-by te staan. Sluit deze toestellen aan op een verdeelstekker die je in één beweging kunt uitschakelen.

De oplader een smartphone verbruikt stroom zolang die in het stopcontact zit. Haal hem eruit zodra je toestel geladen is

Koelen en vriezen

De ideale temperatuur van een koelkast is 6°C. De ideale temperatuur voor je diepvriezer is -18°C. Voor elke graad kouder heb je een extra verbruik van 5%.

Haal je een ingevroren portie eten uit de diepvriezer? Laat die in de koelkast ontdooien, dan hou je de temperatuur daar laag.

Koken

Kook je op een elektrisch vuur? Zet de elektrische kookplaat tijdig uit, hij blijft sowieso nog even op temperatuur. Houd ook de deksels op de kookpotten tijdens het koken.

Als je een oven gebruikt, kun je die 5 minuten voor de voorziene eindtijd van je bereiding uitschakelen. Met de restwarmte wordt de rest van de bereiding sowieso verder opgewarmd.

Wassen

Het is voordeliger om één volle wasmachine dan twee halfvolle te draaien. Wacht tot de wasmand helemaal gevuld is. Bonte was die niet ‘erg vuil’ is, kun je perfect op 40 graden wassen. Beperk kookwas: daarbij is het verbruik erg hoog, omdat de wasmachine het water op hoge temperatuur moet verwarmen.

Het verbruik van een droogkast kan makkelijk oplopen tot 500 kWh per jaar of meer. Beperk droogbeurten, hang de was indien mogelijk in een droge ruimte op kamertemperatuur, of voorzie een droogrek buiten.

Gebruik ook de vaatwasser optimaal en laat die pas draaien als hij volledig gevuld is.

Verlichting

Gebruik LED-lampen op plaatsen waar het licht vaak brandt, zoals in de woonkamer of de keuken. Een LED-lamp is 20 keer efficiënter dan een gloeilamp.

Denk eraan om bij het verlaten van een ruimte meteen het licht te doven. Zo blijven lampen niet onnodig branden.

Het beste licht is gratis: daglicht. Probeer in je woning het licht van buiten optimaal te benutten.

Verwarming

Zet de verwarming een stukje lager in je huis. 19 graden is de richttemperatuur, maar lager is ook prima te doen. Trek in de winter een extra trui aan en zet de ramen en deuren open zodra het buiten warmer is dan binnen.

Het is beter om de verwarming constant op een iets lagere temperatuur te houden, dan die voortdurend aan en uit te zetten. Als je het warmer wil hebben in huis, verhoog de temperatuur dan geleidelijk aan.

Als je recht hebt op sociaal tarief, krijg je het goedkoopste tarief voor je gas- en elektriciteitsverbruik. Je betaalt geen huur voor je elektriciteit- of aardgasmeter. Dit noemen we een ‘beschermde klant’.

Het sociaal tarief krijg je als

  • je hebt recht op een leefloon
  • je krijgt een specifieke tegemoetkoming voor een handicap
  • je krijgt als oudere een inkomensgarantie
  • je bent een sociale huurder die verwarmt met een gemeenschappelijke aardgasinstallatie

Hoe kan je het sociaal tarief krijgen?

Het recht op sociaal tarief wordt om de 3 maanden automatisch toegekend door de leverancier. Controleer je factuur om te zien of je het sociaal tarief krijgt.

Heb je vragen over het sociaal tarief? Contacteer je leverancier of het Energieloket via T 050 47 55 13

De verwarmingstoelage is een bedrag dat je terugkrijgt voor de aankoop van brandstof. Het Verwarmingsfonds betaalt een bedrag terug voor:

  • huisbrandolie (ook stookolie of mazout genoemd)
  • lamppetroleum (type c)
  • bulk propaangas (gas in een tank)

De verwarmingstoelage is bedoeld voor gezinnen met een beperkt inkomen:

  • je hebt recht op verhoogde verzekeringstegemoetkoming van de ziekte- en invaliditeitsverzekering
  • je hebt een begrensd inkomen
  • je zit in schuldbemiddeling

Je kan in het Energieloket terecht met al je vragen over je energiefactuur. We werken op twee locaties. Je komt langs op afspraak en brengt je energiefactuur (afrekening) mee.

Locaties:

Huis van de Bruggeling, Brugge: elke werkdag, enkel op afspraak (T 050 47 55 13)

d'Oude Stoasie, Venetiëstraat 1, Zeebrugge: enkel op afspraak (T 050 47 55 13)

Een waterscan is een doorlichting van de woning op waterverbruik. Een  energiesnoeier van WOK (OCMW Brugge) geeft tips over je zuinig omgaat met drinkwater. We doen een lektest en controleren alle kranen en toiletten. We leggen uit waar je zelf op kan letten, om vroegtijdig een lek op te sporen. 

Voorwaarden voor een waterscan:

  • je bent beschermde afnemer zijn bij Farys
  • je dossier komt voor op de Lokale Adviescommissie voor water