Noodfonds armoedebestrijding

De coronacrisis treft inwoners die in (een risico op) kansarmoede leven vaak harder dan andere inwoners. In Brugge schatten we dat ongeveer 15.000 inwoners in een risico op kansarmoede leven. Door het wegvallen van inkomsten of bijkomende kosten, hebben heel wat inwoners het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen.

Door een beperkt netwerk, beperkte woonruimte, en andere stressfactoren wordt hun psychische draagkracht vaak op de proef gesteld. Maar ook kinderen uit kwetsbare gezinnen hebben het moeilijk. Door een gebrek aan omkadering thuis, dreigen ze kansen te missen in hun ontwikkeling (o.a. door schoolachterstand).

De Vlaamse Regering besliste om de lokale besturen en de VGC twee keer 15 miljoen euro ter beschikking te stellen voor armoedebestrijding

Die bijkomende financiering is bedoeld om de lokale besturen in staat te stellen de uitdagingen op het vlak van lokale armoedebestrijding ten gevolge van de COVID19-pandemie aan te gaan. Brugge krijgt 225.223,09 euro toegekend.

Sociaal relanceplan

In het kader van het sociaal relanceplan wil het OCMW enerzijds inzetten op  ondersteuning van inwoners die het moeilijk hebben door de coronacrisis (zowel op het vlak van psychisch welzijn, huisvesting, inkomen, als ontwikkelingskansen), en anderzijds op een structureel armoedebeleid (o.a. via het referentiebudget voor menswaardig inkomen). 

In dit sociaal relanceplan hebben we ons vooral gericht op acties die door het lokaal bestuur (OCMW) zelf uitgevoerd worden (al dan niet in samenwerking met andere partners) en de ondersteuning van een basisaanbod. Gezien de impact van de coronacrisis en de potentiële doelgroep zullen hiermee echter niet alle ondersteuningsvragen van inwoners beantwoord kunnen worden.

Er zijn heel wat welzijnsactoren, middenveldorganisaties of andere actoren die bijkomende acties kunnen en willen ondernemen om kwetsbare inwoners de nodige ondersteuning te bieden om deze coronacrisis te boven te komen. De 225.223,09 euro wordt toegewezen aan een noodfonds armoedebestrijding.

Hoe steun aanvragen?

Een vereniging zonder winstoogmerk kan een subsidie krijgen voor een project ter ondersteuning van kwetsbare doelgroepen, om zo de negatieve gevolgen van de coronacrisis voor hen te verzachten en inwoners in een kwetsbare situatie weerbaarder te maken.

De subsidie wordt toegekend op basis van het subsidiereglement. Een aanvraag kan ingediend worden tot 7 september bij sabine.vanoverloop@brugge.be.