Project MIRIAM viert tweede verjaardag

20
jun
2024

Project MIRIAM bestaat twee jaar. Het initiatief ondersteunt alleenstaande moeders in Brugge bij onder andere huisvesting, mobiliteit, werk en financiën. Project MIRIAM krijgt daarvoor middelen van de POD Maatschappelijke Integratie.

Lieselot GOETHALS, projectmedewerker Miriam: “Met project MIRIAM helpen we in de eerste plaats het professionele en sociale netwerk van alleenstaande moeders uitbouwen en hun rechten uitputten. We werken outreachend: moeders kunnen dus vrijblijvend gebruik maken van deze ondersteuning. Die wordt telkens aangepast aan hun individuele noden. We kunnen actief rechten helpen uitputten, meegaan naar organisaties of vrijetijdsactiviteiten op maat zoeken. Indien nodig voorzien we zelfs opvang en een aanbod voor de kinderen.”

Project MIRIAM biedt individuele begeleiding en groepswerking. Individueel werden er de voorbije twee jaar al 45 mama’s begeleid. Ze kregen ondersteuning bij een bezoek aan officiële instanties zoals het ziekenfonds of het Huis van de Bruggeling. Ook contacten met vrouwenorganisaties werden ondersteund.

Veerle VAN VYNCKT, adviseur maatschappelijke dienstverlening: “Met deze aanpak willen we vooral de sterktes van de mama’s in de verf zetten en hun veerkracht vergroten. Huisbezoeken zijn een essentieel onderdeel van elk traject: we leren moeders in de thuiscontext kennen en werken op basis daarvan een stappenplan uit.”

Tijdens de groepsmomenten van project MIRIAM kunnen moeders dan weer onderling kennismaken en samen activiteiten bijwonen. Ook die aanpak helpt om het sociale en culturele aanbod in Brugge, beter te leren kennen.  

Schepen Pablo ANNYS: “Project MIRIAM bestaat nu twee jaar en werpt zijn vruchten af. We reiken alleenstaande moeders de hand op een laagdrempelige manier en slaan de brug naar een bestaand aanbod in Brugge, dat ze op eigen tempo kunnen ontdekken. Waar nodig, is er begeleiding op maat. In een bruisende stad als Brugge konden we alleenstaande moeders zo al de weg wijzen naar workshops van CM, naar De Wieg, Femmagique of het FMDO. Informatie en recreatie krijgen even veel aandacht, waardoor de doelgroep net zo goed tijd kan doorbrengen in het Concertgebouw, de Speel-o-theek of de Mind & Makerspace van Howest. Zo kan de doelgroep ‘aanhaken’ bij het sociale en culturele weefsel van de stad.”

Project MIRIAM maakt het voor alleenstaande moeders ook mogelijk om af en toe zonder kinderen te genieten. Twee geëngageerde vrijwilligers staan dan in voor de opvang, terwijl de moeders even ‘me-time’ krijgen.

Schepen Pablo ANNYS: “De resultaten zijn duidelijk: 45 moeders deden de voorbije twee jaar een beroep op project MIRIAM. Onderling haalden ze de banden aan en ontdekten waar ze voor tal van zaken, terecht kunnen in de stad. Met die bagage kunnen ze hun leven en dat van hun kinderen vorm geven en uitstippelen in Brugge. Het komende – en laatste - projectjaar gaan we op hetzelfde elan verder, om de filosofie van project MIRIAM duurzaam te verankeren.”

Deel deze pagina